createyourhealth.pl

Kanapki z ceviche z łososia • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Kanapki z ceviche z łososia

Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 300 g
limonka - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 0,25 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
awokado - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z limonki - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
serek śmietankowy - 100 g
chleb w stylu rustykalnym - 4 kromki
kolendra świeża - 4 gałązki
cebula dymka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Łososia kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy go sokiem wyciśniętym z limonek.
2.ŁĄCZYMY ŁOSOSIA Z DODATKAMI:
Ocieramy skórkę z połowy limonki. Papryczkę chili, czerwoną cebulę i imbir bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia wraz z oliwą i całość dokładnie mieszamy. Ceviche odstawiamy na ok. 15-20 minut, aby się zamarynowało.
3.PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE:
Awokado rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Czosnek bardzo drobno siekamy i rozcieramy ostrzem noża niemal na pastę. Dodajemy go do awokado wraz z sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
4.PODSMAŻAMY CHLEB:
Kromki chleba krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Powinny być jedynie delikatnie podgrzane i lekko chrupiące.
5.DOPRAWIAMY CEVICHE:
Ceviche doprawiamy do smaku solą i oliwą.
6.SKŁADAMY KANAPKI:
Każdą kromkę smarujemy porcją serka śmietankowego. Następnie nakładamy guacamole i ceviche z łososia. Kanapki ozdabiamy liśćmi świeżej kolendry i plastrami dymki.
Kanapki z ceviche z łososia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Łososia kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy go sokiem wyciśniętym z limonek.

2

ŁĄCZYMY ŁOSOSIA Z DODATKAMI

Ocieramy skórkę z połowy limonki. Papryczkę chili, czerwoną cebulę i imbir bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia wraz z oliwą i całość dokładnie mieszamy. Ceviche odstawiamy na ok. 15-20 minut, aby się zamarynowało.

3

PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Awokado rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Czosnek bardzo drobno siekamy i rozcieramy ostrzem noża niemal na pastę. Dodajemy go do awokado wraz z sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

4

PODSMAŻAMY CHLEB

Kromki chleba krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Powinny być jedynie delikatnie podgrzane i lekko chrupiące.

5

DOPRAWIAMY CEVICHE

Ceviche doprawiamy do smaku solą i oliwą.

6

SKŁADAMY KANAPKI

Każdą kromkę smarujemy porcją serka śmietankowego. Następnie nakładamy guacamole i ceviche z łososia. Kanapki ozdabiamy liśćmi świeżej kolendry i plastrami dymki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1543 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,7 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

19,7 g

Podobne przepisy

Kanapki z ceviche z łososia - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl