Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY POLĘDWICĘ
Limonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy na tarce i wyciskamy sok z połowy owocu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze skórką z limonki i mieloną kolendrą. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Lekko solimy. Nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 30 minut. Mięso mocno obsmażamy na gorącym oleju z obu stron przez ok. 5 minut. Dolewamy bulion i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z AWOKADO
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i również kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z sokiem z limonki. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do sałaty i doprawiamy solą i miodem.
ZWIJAMY TORTILLE
Tortille krótko podgrzewamy na suchej patelni, aż staną się miękkie. Smarujemy odrobiną kwaśnej śmietany, rozkładamy na nich sałatkę z awokado i plastry polędwicy i zwijamy. Kroimy ukośnie na pół i podajemy natychmiast.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1810,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452,7 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
33,3 g
Błonnik
26,2 g
Białko
26,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili sin carne con tofu
Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.

Jajko pieczone w awokado
Pyszny sposób na udane śniadanie w zdrowym i efektownym stylu – połówki awokado zapieczone z jajkiem i posypane boczkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.