createyourhealth.pl

Kapusta kiszona zasmażana • przepis • składniki • przygotowanie

Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta kiszona - 1 kg
woda - 700 ml
cebula - 3 szt.
marchew - 1 szt.
boczek - 60 g
olej rzepakowy - 40 ml
mąka pszenna - 25 g
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 2 szt.
kminek - 1 szczypta
cukier - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy ją wodą. Gotujemy na małym ogniu.
2.OBIERAMY MARCHEW I CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Odkładamy ją do miseczki. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy marchew do kapusty i mieszamy.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek oraz cukier i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy.
4.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ:
Gdy kapusta zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i tak gotujemy ją do miękkości. Jeśli woda całkiem wyparuje, uzupełniamy ją — nieco płynu powinno być w garnku przez cały czas gotowania kapusty.
5.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I BOCZEK:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas ją mieszając. Kroimy boczek w drobną kostkę i również wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy.
6.PRZYRZĄDZAMY ZASMAŻKĘ:
Do cebuli i boczku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko się spieni, dodajemy odrobinę wywaru z gotowania kapusty. Mieszamy, a potem dodajemy zasmażkę do garnka z kapustą i ponownie mieszamy.
7.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Tak przygotowaną kapustę gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż się zagotuje, co jakiś czas mieszając. Gotową kapustę podajemy ciepłą z wybranym mięsem czy innymi składnikami.
Kapusta kiszona zasmażana

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy ją wodą. Gotujemy na małym ogniu.

2

OBIERAMY MARCHEW I CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Odkładamy ją do miseczki. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy marchew do kapusty i mieszamy.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek oraz cukier i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy.

4

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ

Gdy kapusta zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i tak gotujemy ją do miękkości. Jeśli woda całkiem wyparuje, uzupełniamy ją — nieco płynu powinno być w garnku przez cały czas gotowania kapusty.

5

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I BOCZEK

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas ją mieszając. Kroimy boczek w drobną kostkę i również wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy.

6

PRZYRZĄDZAMY ZASMAŻKĘ

Do cebuli i boczku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko się spieni, dodajemy odrobinę wywaru z gotowania kapusty. Mieszamy, a potem dodajemy zasmażkę do garnka z kapustą i ponownie mieszamy.

7

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Tak przygotowaną kapustę gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż się zagotuje, co jakiś czas mieszając. Gotową kapustę podajemy ciepłą z wybranym mięsem czy innymi składnikami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1081,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

180,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,2 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy