createyourhealth.pl

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta • przepis • składniki • przygotowanie

Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta

Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
cebula dymka - 2 szt.
cykoria - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
grejpfrut - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 75 g
pomidor suszony - 40 g
sól - 1 szczypta
ser kozi - 75 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA, GRZYBY I OWOCE:
Grejpfruta obieramy tak, aby usunąć jak najwięcej białej błonki. Następnie wykrajamy filety z owocu, zbierając przy tym sok. Cebule dymki kroimy na kawałki o wielkości 1 cm. Grzyby oczyszczamy i (w zależności od wielkości) kroimy na pół lub w ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Cykorię myjemy i kroimy w paski o szerokości 1 cm, usuwając przy tym cały głąb.
2.PODSMAŻAMY:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Rozcieńczamy zebranym sokiem z grejpfruta i octem jabłkowym. Doprawiamy musztardą, miodem, solą oraz pieprzem i krótko gotujemy. Dodajemy cebule dymki, grzyby i suszone pomidory. Gotujemy ok. 1 minuty. Dodajemy paski cykorii, trzymamy na ogniu przez 10 sekund, aż się połączą.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ NA CIEPŁO:
Sałatkę przekładamy na talerze i rozkładamy na niej cząstki grejpfruta. Dodajemy małe kawałki sera koziego i natychmiast podajemy.
Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA, GRZYBY I OWOCE

Grejpfruta obieramy tak, aby usunąć jak najwięcej białej błonki. Następnie wykrajamy filety z owocu, zbierając przy tym sok. Cebule dymki kroimy na kawałki o wielkości 1 cm. Grzyby oczyszczamy i (w zależności od wielkości) kroimy na pół lub w ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Cykorię myjemy i kroimy w paski o szerokości 1 cm, usuwając przy tym cały głąb.

2

PODSMAŻAMY

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Rozcieńczamy zebranym sokiem z grejpfruta i octem jabłkowym. Doprawiamy musztardą, miodem, solą oraz pieprzem i krótko gotujemy. Dodajemy cebule dymki, grzyby i suszone pomidory. Gotujemy ok. 1 minuty. Dodajemy paski cykorii, trzymamy na ogniu przez 10 sekund, aż się połączą.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ NA CIEPŁO

Sałatkę przekładamy na talerze i rozkładamy na niej cząstki grejpfruta. Dodajemy małe kawałki sera koziego i natychmiast podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

732,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

16 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl