Kiszone i suszone pomidory • przepis • składniki • przygotowanie
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SŁOIK O
pojemności 1 l piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C SUSZONE POMIDORY Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm.
ROZKŁADAMY NA BLASZE
wyłożonej papierem do pieczenia. OBFICIE POSYPUJEMY: solą.
WYKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 100°C.
SUSZYMY PRZEZ 5-6
godzin.
POMIDORY BĘDĄ GOTOWE,
kiedy staną się pomarszczone i wysuszone.
SUSZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY
do woreczków strunowych. PRZECHOWUJEMY W: lodówce.
SUSZONE POMIDORY W
OLIWIE Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika.
DODAJEMY CZOSNEK I
listki bazylii.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY OLIWĄ,
tak aby przykryła zawartość słoika.
KISZONE POMIDORY W
litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. MIESZAMY.
POMIDORKI PRZEKŁADAMY DO
czystego i wyparzonego słoika.
DODAJEMY CZOSNEK, OBRANY
chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY SOLANKĄ,
tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone.
SŁOIK DOBRZE ZAMYKAMY
i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni.
KISZONE POMIDORKI SĄ
najlepsze po 1-2 tygodniach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
268,8 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
10,8 g
Białko
10,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.

Idealny lukier królewski do dekoracji
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.