createyourhealth.pl

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim • przepis • składniki • przygotowanie

Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim

Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowe - 500 g
mięso mielone wieprzowe - 250 g
żurawina suszona - 60 g
bułka tarta - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 3 łyżki
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
bulion wołowy - 200 ml
śmietana 30% - 450 ml
musztarda dijon - 3 łyżeczki
mąka pszenna - 1 łyżka
kapar - 55 g
seler - 1 korzeń
ziemniak - 1 szt.
mleko - 300 ml
śmietana - 50 ml
masło - 25 g
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
2.WYRABIAMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiając masę dłońmi. W międzyczasie dodajemy bułkę tartą i ponownie wyrabiamy całość, aż masa na klopsiki napowietrzy się i nabierze puszystości.
3.FORMUJEMY KLOPSIKI:
Dłonie zwilżamy olejem. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki o wielkości orzechów włoskich.WSKAZÓWKA!By klopsiki nie rozpadły się na patelni podczas smażenia, formuj je tak, by były gładkie z wierzchu i pozbawione pęknięć.
4.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Klopsiki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Należy smażyć je intensywnie i krótko, co jakiś czas mieszając, by żurawiny nie stały się gorzkie – wystarczy, że mięso przesmaży się z każdej strony i zamknie z zewnątrz. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem wołowym. Dodajemy 400 ml śmietanki. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż delikatnie się zredukuje.
6.ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM:
Przesmażone klopsiki dodajemy do sosu. Dodajemy kapary i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy chwilę, aż smaki się połączą.
7.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA:
Seler i ziemniak kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 30-40 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną i wchłoną płyn. W razie potrzeby dolewamy mleka w trakcie gotowania.
8.PODAJEMY DANIE:
Na talerzu rozprowadzamy selerowe purée, a na jego warstwie układamy klopsiki w śmietanowym sosie. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia.

2

WYRABIAMY MASĘ NA KLOPSIKI

Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiając masę dłońmi. W międzyczasie dodajemy bułkę tartą i ponownie wyrabiamy całość, aż masa na klopsiki napowietrzy się i nabierze puszystości.

3

FORMUJEMY KLOPSIKI

Dłonie zwilżamy olejem. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki o wielkości orzechów włoskich.WSKAZÓWKA!By klopsiki nie rozpadły się na patelni podczas smażenia, formuj je tak, by były gładkie z wierzchu i pozbawione pęknięć.

4

SMAŻYMY KLOPSIKI

Klopsiki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Należy smażyć je intensywnie i krótko, co jakiś czas mieszając, by żurawiny nie stały się gorzkie – wystarczy, że mięso przesmaży się z każdej strony i zamknie z zewnątrz. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem wołowym. Dodajemy 400 ml śmietanki. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż delikatnie się zredukuje.

6

ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM

Przesmażone klopsiki dodajemy do sosu. Dodajemy kapary i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy chwilę, aż smaki się połączą.

7

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA

Seler i ziemniak kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 30-40 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną i wchłoną płyn. W razie potrzeby dolewamy mleka w trakcie gotowania.

8

PODAJEMY DANIE

Na talerzu rozprowadzamy selerowe purée, a na jego warstwie układamy klopsiki w śmietanowym sosie. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4050,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

675,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,9 g

🌾

Węglowodany

43,3 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

33,7 g

Podobne przepisy