createyourhealth.pl

Kluski leniwe z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Kluski leniwe z tofu

Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
mięta świeża - 2 g
porzeczka - 70 g
cytryna - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
sól - 1 szczypta
tofu - 200 g
mąka pszenna - 70 g
jagody - 70 g
malina - 50 g
ksylitol - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj blender łyżkę cedzakową
2.ROBIMY KLUSKI LENIWE TOFU,:
SOK Z CYTRYNY, SÓL I KSYLITOL DAJEMY DO MISKI I BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
3.
DOSYPUJEMY OBA RODZAJE MĄKI I ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO.
4.
DZIELIMY JE NA 2 CZĘŚCI.
5.
Z KAŻDEJ, NA BLACIE OPRÓSZONYM MĄKĄ, FORMUJEMY WAŁEK.
6.
NOŻEM TNIEMY CIASTO W ROMBY.
7.GOTUJEMY KLUSKI W DUŻYM:
garnku zagotowujemy osoloną wodę.
8.
Wrzucamy kluski, gotujemy ok. 4-5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
9.PRZYGOTOWUJEMY SOS OWOCOWY W:
rondelku umieszczamy owoce i ksylitol.
10.
Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
11.
Gdy owoce puszczą sok, redukujemy nadmiar płynu.
12.
Następnie blendujemy.
13.POLEWAMY KLUSKI SOSEM KLUSKI:
wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi owocami, kawałkami tofu i listkami mięty.
Kluski leniwe z tofu

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj blender łyżkę cedzakową

2

ROBIMY KLUSKI LENIWE TOFU,

SOK Z CYTRYNY, SÓL I KSYLITOL DAJEMY DO MISKI I BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.

3

DOSYPUJEMY OBA RODZAJE MĄKI I ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO.

4

DZIELIMY JE NA 2 CZĘŚCI.

5

Z KAŻDEJ, NA BLACIE OPRÓSZONYM MĄKĄ, FORMUJEMY WAŁEK.

6

NOŻEM TNIEMY CIASTO W ROMBY.

7

GOTUJEMY KLUSKI W DUŻYM

garnku zagotowujemy osoloną wodę.

8

Wrzucamy kluski, gotujemy ok. 4-5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.

9

PRZYGOTOWUJEMY SOS OWOCOWY W

rondelku umieszczamy owoce i ksylitol.

10

Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.

11

Gdy owoce puszczą sok, redukujemy nadmiar płynu.

12

Następnie blendujemy.

13

POLEWAMY KLUSKI SOSEM KLUSKI

wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi owocami, kawałkami tofu i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1008,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

504,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

89,9 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

21,3 g

Podobne przepisy