createyourhealth.pl

Fondant czekoladowy – lava cake • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!

Fondant czekoladowy – lava cake

Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
czekolada gorzka >70% kakao - 100 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 10 g
sól - 1 szczypta
kakao - 20 g
masło - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Kokilki o średnicy 8 cm smarujemy masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
2.ŁĄCZYMY JAJKA Z CZEKOLADĄ I MĄKĄ:
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i całość ponownie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanych kokilek i wkładamy do piekarnika na 12 minut.
3.PRZEKŁADAMY DESER NA TALERZ:
Po upieczeniu wyjmujemy kokilki z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty. Za pomocą noża delikatnie podważamy boki ciastka. Do kokilki z ciastkiem przykładamy talerz i energicznym ruchem obracamy tak, aby ciastko pozostało na talerzu. Podajemy z lodami.
Fondant czekoladowy – lava cake

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Kokilki o średnicy 8 cm smarujemy masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

2

ŁĄCZYMY JAJKA Z CZEKOLADĄ I MĄKĄ

Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i całość ponownie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanych kokilek i wkładamy do piekarnika na 12 minut.

3

PRZEKŁADAMY DESER NA TALERZ

Po upieczeniu wyjmujemy kokilki z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty. Za pomocą noża delikatnie podważamy boki ciastka. Do kokilki z ciastkiem przykładamy talerz i energicznym ruchem obracamy tak, aby ciastko pozostało na talerzu. Podajemy z lodami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1317,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

658,8 kcal

🥑

Tłuszcz

52,9 g

🌾

Węglowodany

37 g

🥬

Błonnik

13,3 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy