createyourhealth.pl

Kokosowa panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!

Kokosowa panna cotta

Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!

Czas przygotowania
4 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 70
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 500 g
cukier - 50 g
miód - 50 g
żelatyna - 3 łyżeczki
sok z limonki - 20 ml
melon miodowy - 500 g
mleczko kokosowe - 400 ml
śmietana 30% - 100 g
woda różana - 1 łyżka
kardamon, mielony - 0,25 łyżeczki
melon Cantaloup - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLECZKO KOKOSOWE I ŚMIETANKĘ:
Mleczko kokosowe, śmietanę, cukier i kardamon mieszamy w rondlu do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
2.ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut, następnie rozpuszczamy w ciepłej mieszance mleka kokosowego i śmietany. Przelewamy do 4 foremek lub salaterek, przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na noc.
3.PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ SAŁATKĘ:
Melona miodowego i kantalupę kroimy na pół. Za pomocą łyżki usuwamy nasiona z melonów i pestki z arbuza. Za pomocą łyżki do lodów z miąższu melonów i arbuza formujemy kulki.
4.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Sok z limonki mieszamy z wodą różaną i miodem aż do rozpuszczenia się miodu. Do gotowej marynaty wkładamy kulki melona i arbuza i marynujemy je co najmniej 20 minut. Kokosową panna cottę przekładamy z foremek na talerze. Podajemy z owocową sałatką.
Kokosowa panna cotta

Czas przygotowania

4 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 70

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLECZKO KOKOSOWE I ŚMIETANKĘ

Mleczko kokosowe, śmietanę, cukier i kardamon mieszamy w rondlu do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

2

ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut, następnie rozpuszczamy w ciepłej mieszance mleka kokosowego i śmietany. Przelewamy do 4 foremek lub salaterek, przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na noc.

3

PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ SAŁATKĘ

Melona miodowego i kantalupę kroimy na pół. Za pomocą łyżki usuwamy nasiona z melonów i pestki z arbuza. Za pomocą łyżki do lodów z miąższu melonów i arbuza formujemy kulki.

4

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Sok z limonki mieszamy z wodą różaną i miodem aż do rozpuszczenia się miodu. Do gotowej marynaty wkładamy kulki melona i arbuza i marynujemy je co najmniej 20 minut. Kokosową panna cottę przekładamy z foremek na talerze. Podajemy z owocową sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2004 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

200,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy