Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWANIE DO MISKI
wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę.
MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY
jajko.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z CIASTA FORMUJEMY
wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków.
Z KAŻDEGO KAWAŁKA
formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
CIASTKA UKŁADAMY W
dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.
KAŻDE CIASTKO DEKORUJEMY
kolorowymi cukierkami.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut.
UPIECZONE CIASTECZKA NA
blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut.
NASTĘPNIE CIASTECZKA PRZEKŁADAMY
na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3517,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
703,5 kcal
Tłuszcz
35,2 g
Węglowodany
90,8 g
Błonnik
2,4 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Ciasto zebra – przepis
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!

Kalmary w sosie pomidorowym
Z owoców morza możesz przygotować łatwy i szybki obiad! Spróbuj kalmarów z makaronem w pomidorowym sosie!

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!