createyourhealth.pl

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło • przepis • składniki • przygotowanie

Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło

Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

komosa ryżowa (quinoa) - 200 g
bulion warzywny - 0,5 l
olej - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
cytryna - 0,5 szt.
sos sojowy - 2 łyżeczki
pieprz ziołowy, mielony - 3 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ:
Komosę ryżową płuczemy na sitku zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy ją pod przykryciem na około 15-20 minut, aby wchłonęła resztę bulionu.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim miks warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Mieszamy.
3.KROIMY WARZYWA:
Usmażone warzywa odstawiamy na chwilę, aby lekko ostygły. Następnie kroimy marchewki w kostkę, a fasolkę na mniejsze kawałki.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Ugotowaną komosę przekładamy do miski. Dodajemy usmażone warzywa, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Podajemy na ciepło.
Komosa ryżowa z warzywami na ciepło

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ

Komosę ryżową płuczemy na sitku zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy ją pod przykryciem na około 15-20 minut, aby wchłonęła resztę bulionu.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim miks warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Mieszamy.

3

KROIMY WARZYWA

Usmażone warzywa odstawiamy na chwilę, aby lekko ostygły. Następnie kroimy marchewki w kostkę, a fasolkę na mniejsze kawałki.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Ugotowaną komosę przekładamy do miski. Dodajemy usmażone warzywa, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

971,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

36,3 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy