createyourhealth.pl

Kompot z wiśni • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Kompot z wiśni

Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
wiśnia - 2 kg
woda - 1 l
cukier - 0,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY WIŚNIE:
Myjemy dokładnie wiśnie pod bieżącą wodą i usuwamy ogonki. Usuwamy wiśnie z oznakami nadpsucia.
2.GOTUJEMY WODĘ I DODAJEMY WIŚNIE:
Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy do niej przygotowane wiśnie.
3.GOTUJEMY OWOCE:
Gotujemy wiśnie na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zmiękną i puszczą sok. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny.
4.DODAJEMY CUKIER I SERWUJEMY:
Po ugotowaniu dodajemy cukier i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kompot przelewamy do dzbanka i odstawiamy do ostudzenia. Rozlewamy do szklanek lekko ciepły i serwujemy.
5.MYJEMY I ROZKŁADAMY WIŚNIE:
Nastawiamy do gotowania wodę w czajniku. Wiśnie myjemy, usuwamy nienadające się okazy i rozkładamy owoce równomiernie pomiędzy 4 słoiki.
6.DODAJEMY CUKIER I WRZĄTEK:
Do każdego słoika wsypujemy po ok. 8 łyżek cukru. Ostrożnie wlewamy wodę z czajnika, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoików. Mocno zakręcamy każdy słoik.
7.PASTERYZUJEMY KOMPOT:
Na dno dużego i szerokiego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę lub specjalny wkład do gotowania słoików. Wkładamy słoiki z kompotem, tak, by się nie stykały. Zalewamy je wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy osuszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kompot z wiśni

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY WIŚNIE

Myjemy dokładnie wiśnie pod bieżącą wodą i usuwamy ogonki. Usuwamy wiśnie z oznakami nadpsucia.

2

GOTUJEMY WODĘ I DODAJEMY WIŚNIE

Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy do niej przygotowane wiśnie.

3

GOTUJEMY OWOCE

Gotujemy wiśnie na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zmiękną i puszczą sok. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny.

4

DODAJEMY CUKIER I SERWUJEMY

Po ugotowaniu dodajemy cukier i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kompot przelewamy do dzbanka i odstawiamy do ostudzenia. Rozlewamy do szklanek lekko ciepły i serwujemy.

5

MYJEMY I ROZKŁADAMY WIŚNIE

Nastawiamy do gotowania wodę w czajniku. Wiśnie myjemy, usuwamy nienadające się okazy i rozkładamy owoce równomiernie pomiędzy 4 słoiki.

6

DODAJEMY CUKIER I WRZĄTEK

Do każdego słoika wsypujemy po ok. 8 łyżek cukru. Ostrożnie wlewamy wodę z czajnika, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoików. Mocno zakręcamy każdy słoik.

7

PASTERYZUJEMY KOMPOT

Na dno dużego i szerokiego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę lub specjalny wkład do gotowania słoików. Wkładamy słoiki z kompotem, tak, by się nie stykały. Zalewamy je wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy osuszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3840,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

548,7 kcal

🥑

Tłuszcz

1,3 g

🌾

Węglowodany

138,8 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Kompot z wiśni - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl