createyourhealth.pl

Paprykarz szczeciński • przepis • składniki • przygotowanie

Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Paprykarz szczeciński

Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 3 szczypty
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek konserwowy - 4 szt.
olej słonecznikowy - 3,5 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
makrela - 2 szt.
pomidory krojone z puszki - 200 g
ryż długoziarnisty - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy pieprzem. Ustawiamy średni ogień. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
2.DODAJEMY KONCENTRAT I POMIDORY:
Przesmażone warzywa odsuwamy na bok, dolewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go chwilę i przesmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Gdy delikatnie się przesmaży, mieszamy go z warzywami.
3.STUDZIMY BAZĘ PAPRYKARZA:
Odparowane warzywa z koncentratem i pomidorami przekładamy do miski. Odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKARZ:
Płaty makreli obieramy ze skóry. Mięso ryby delikatnie oddzielamy od ości, rozdzielamy w dłoniach na mniejsze kawałki i dodajemy do wystudzonej bazy paprykarza. Dodajemy ugotowany ryż i korniszony pokrojone w drobną kostkę.
Paprykarz szczeciński

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy pieprzem. Ustawiamy średni ogień. Smażymy, co jakiś czas mieszając.

2

DODAJEMY KONCENTRAT I POMIDORY

Przesmażone warzywa odsuwamy na bok, dolewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go chwilę i przesmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Gdy delikatnie się przesmaży, mieszamy go z warzywami.

3

STUDZIMY BAZĘ PAPRYKARZA

Odparowane warzywa z koncentratem i pomidorami przekładamy do miski. Odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKARZ

Płaty makreli obieramy ze skóry. Mięso ryby delikatnie oddzielamy od ości, rozdzielamy w dłoniach na mniejsze kawałki i dodajemy do wystudzonej bazy paprykarza. Dodajemy ugotowany ryż i korniszony pokrojone w drobną kostkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1838,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

91,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

7,2 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy