createyourhealth.pl

Kotlet schabowy z miodową kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Kotlet schabowy z miodową kapustą

Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 200 g
jajko - 2 szt.
kasza krupczatka - 3 łyżki
mięso wieprzowe schab - 500 g
sól - 1 szczypta
cebula - 0,5 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
smalec - 25 g
kapusta kwaszona - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZBIJAMY KOTLETY:
Mięso owinięte folią spożywczą rozbijamy tłuczkiem, tak aby go nie porozrywać na kawałki. Doprawiamy solą oraz pieprzem z dwóch stron i odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej.
2.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru.
3.PODSMAŻAMY KAPUSTĘ KISZONĄ:
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy schabowe, dodajemy miód i drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Całość podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy smalec i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Kotlety schabowe podajemy z zasmażaną kapustą miodową.
Kotlet schabowy z miodową kapustą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZBIJAMY KOTLETY

Mięso owinięte folią spożywczą rozbijamy tłuczkiem, tak aby go nie porozrywać na kawałki. Doprawiamy solą oraz pieprzem z dwóch stron i odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej.

2

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru.

3

PODSMAŻAMY KAPUSTĘ KISZONĄ

Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy schabowe, dodajemy miód i drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Całość podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy smalec i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Kotlety schabowe podajemy z zasmażaną kapustą miodową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2887 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

577,4 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

42,9 g

🥬

Błonnik

29,1 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy