createyourhealth.pl

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem

Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 1 szt.
sól - 1 szczypta
majeranek - 1 łyżka
wino białe - 100 ml
woda - 1 l
ziele angielskie - 3 szt.
prawdziwki - 200 g
królik, tuszka - 0,5 szt.
śmietana 30% - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
topinambur - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY:
Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.
2.DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA:
Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
3.PIECZEMY TOPINAMBUR:
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.
Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY

Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.

2

DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA

Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

3

PIECZEMY TOPINAMBUR

Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1684,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

18,5 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl