createyourhealth.pl

Polenta z sosem z pieczonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.

Polenta z sosem z pieczonej papryki

Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 2 łyżeczki
papryka czerwona - 300 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka żółta - 300 g
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 800 g
ząbek czosnku - 2 szt.
bulion warzywny - 700 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
masło klarowane - 2 łyżki
parmezan - 75 g
kasza kukurydziana - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY PAPRYKĘ:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Układamy stroną ze skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z włączoną funkcją grillowania przez 10–12 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherzyki. Warzywa wyciągamy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i studzimy przez 10 minut. Następnie papryki obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ:
Zagotowujemy bulion. Dodajemy polentę, mieszając, gotujemy przez 2 minuty. Ser ścieramy i rozpuszczamy w polencie, gotujemy przez 2–3 minuty, mieszając, doprawiamy lekko pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1 cm – studzimy.
3.GOTUJEMY SOS:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek – w małe plasterki. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory z płynem, lekko rozgniatamy i zagotowujemy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut aż do zgęstnienia. Dodajemy kawałki papryki i doprawiamy do smaku.
Polenta z sosem z pieczonej papryki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY PAPRYKĘ

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Układamy stroną ze skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z włączoną funkcją grillowania przez 10–12 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherzyki. Warzywa wyciągamy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i studzimy przez 10 minut. Następnie papryki obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ

Zagotowujemy bulion. Dodajemy polentę, mieszając, gotujemy przez 2 minuty. Ser ścieramy i rozpuszczamy w polencie, gotujemy przez 2–3 minuty, mieszając, doprawiamy lekko pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1 cm – studzimy.

3

GOTUJEMY SOS

Cebulę kroimy w piórka, czosnek – w małe plasterki. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory z płynem, lekko rozgniatamy i zagotowujemy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut aż do zgęstnienia. Dodajemy kawałki papryki i doprawiamy do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1659,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

276,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

37,3 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy