createyourhealth.pl

Łatwa saltimbocca z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Łatwa saltimbocca z kurczaka

Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,25 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
kapar - 70 g
kasza jęczmienna - 300 g
olej rzepakowy - 40 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
kurczak filety z piersi - 4 szt.
ser gouda - 60 g
pomidor suszony - 130 g
szynka szwarcwaldzka - 120 g
śmietana 18% - 200 g
szałwia świeża - 5 g
wino czerwone - 100 ml
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PAPIER:
do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół) Kurczak Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
2.ZĄBEK CZOSNKU KROIMY:
w cienkie plastry.
3.NA KAŻDYM KAWAŁKU:
piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
4.KASZA DO GARNKA:
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
5.GDY CZOSNEK SIĘ:
lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. CAŁOŚĆ MIESZAMY I: prażymy.
6.DOPRAWIAMY MAŁĄ ILOŚCIĄ:
białego wina.
7.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.
8.PRZYGOTOWANIE NA ROZGRZANY:
na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu.
9.DOPRAWIAMY DOTĄD NIEDOPRAWIONĄ:
stronę mięsa solą i pieprzem. SMAŻYMY. PRZEWRACAMY NA DRUGĄ: stronę.
10.OBSMAŻONE PIERSI KŁADZIEMY:
na blaszkę wyłożoną pergaminem.
11.ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA:
chwilę na bok.
12.Z MIĘSA WYCIĄGAMY:
wykałaczki.
13.NA KURCZAKA NAKŁADAMY:
plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.
14.SOS CEBULĘ I:
paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
15.CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY NA:
patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
16.GDY WINO W:
całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy.
17.CZEKAMY, AŻ SOS:
się zagotuje.
18.DODAJEMY CAŁE KAPARY:
i niewielką ilość wody.
19.JAK PODAWAĆ KASZĘ:
wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. DOPRAWIAMY ODROBINĄ MIELONEGO: pieprzu.
20.DEKORUJEMY 2 LISTKAMI:
szałwii.
Łatwa saltimbocca z kurczaka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PAPIER

do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół) Kurczak Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.

2

ZĄBEK CZOSNKU KROIMY

w cienkie plastry.

3

NA KAŻDYM KAWAŁKU

piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.

4

KASZA DO GARNKA

wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.

5

GDY CZOSNEK SIĘ

lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. CAŁOŚĆ MIESZAMY I: prażymy.

6

DOPRAWIAMY MAŁĄ ILOŚCIĄ

białego wina.

7

SOLIMY, PIEPRZYMY I

podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.

8

PRZYGOTOWANIE NA ROZGRZANY

na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu.

9

DOPRAWIAMY DOTĄD NIEDOPRAWIONĄ

stronę mięsa solą i pieprzem. SMAŻYMY. PRZEWRACAMY NA DRUGĄ: stronę.

10

OBSMAŻONE PIERSI KŁADZIEMY

na blaszkę wyłożoną pergaminem.

11

ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA

chwilę na bok.

12

Z MIĘSA WYCIĄGAMY

wykałaczki.

13

NA KURCZAKA NAKŁADAMY

plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.

14

SOS CEBULĘ I

paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.

15

CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY NA

patelni, dodajemy małą ilość białego wina.

16

GDY WINO W

całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy.

17

CZEKAMY, AŻ SOS

się zagotuje.

18

DODAJEMY CAŁE KAPARY

i niewielką ilość wody.

19

JAK PODAWAĆ KASZĘ

wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. DOPRAWIAMY ODROBINĄ MIELONEGO: pieprzu.

20

DEKORUJEMY 2 LISTKAMI

szałwii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4320,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1080 kcal

🥑

Tłuszcz

34,7 g

🌾

Węglowodany

85,6 g

🥬

Błonnik

17,5 g

💪

Białko

67,6 g

Podobne przepisy