createyourhealth.pl

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą • przepis • składniki • przygotowanie

Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą

Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 250 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
bryndza - 30 g
jogurt naturalny - 30 g
szczypior cebuli - 24 g
ser twaróg półtłusty - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ I DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI ORAZ CZOSNEK:
Ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy jajko, jogurt, przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Całość zagniatamy na jednolite ciasto ziemniaczane.
2.FORMUJEMY MOSKOLE:
Ciasto formujemy w walec. Kroimy go na 1-centymetrowe plastry. Formujemy z nich placuszki.
3.SMAŻYMY MOSKOLE:
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Nadmiar ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Łopatką silikonową nakładamy na patelnię placuszki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Pieczemy ok. 5 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG DO PODANIA:
Twaróg łączymy w miseczce z bryndzą i jogurtem naturalnym. Posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
5.PODAJEMY MOSKOLE:
Moskole układamy na talerzach i podajemy z twarogiem.
Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ I DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI ORAZ CZOSNEK

Ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy jajko, jogurt, przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Całość zagniatamy na jednolite ciasto ziemniaczane.

2

FORMUJEMY MOSKOLE

Ciasto formujemy w walec. Kroimy go na 1-centymetrowe plastry. Formujemy z nich placuszki.

3

SMAŻYMY MOSKOLE

Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Nadmiar ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Łopatką silikonową nakładamy na patelnię placuszki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Pieczemy ok. 5 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG DO PODANIA

Twaróg łączymy w miseczce z bryndzą i jogurtem naturalnym. Posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.

5

PODAJEMY MOSKOLE

Moskole układamy na talerzach i podajemy z twarogiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1672,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

557,4 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

92 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

26,1 g

Podobne przepisy

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl