createyourhealth.pl

Lody rabarbarowo-jogurtowe • przepis • składniki • przygotowanie

Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Lody rabarbarowo-jogurtowe

Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt naturalny - 800 g
rabarbar - 600 g
syrop klonowy - 0,5 niepełna szklanka
liofilizowane maliny - 1 garść
muesli - 1 garść
hibiskus - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY RABARBAR Z HIBISKUSEM I SYROPEM KLONOWYM:
Rabarbar pokrojony w talarki łączymy w rondelku z hibiskusem i ¼ szklanki syropu klonowego. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
2.ŁĄCZYMY RABARBAR Z JOGURTEM I SYROPEM KLONOWYM:
Połowę rabarbaru łączymy ze schłodzonym jogurtem naturalnym i pozostałym syropem klonowym.
3.MROZIMY LODY:
Rabarbar wymieszany z jogurtem i syropem warstwami przekładamy do pojemnika na zmianę z pozostałą częścią rabarbaru. Wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Co 30 minut wyjmujemy lody i mieszamy.
4.DEKORUJEMY LODY:
Przed podaniem posypujemy lody liofilizowanymi malinami i musli.
Lody rabarbarowo-jogurtowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY RABARBAR Z HIBISKUSEM I SYROPEM KLONOWYM

Rabarbar pokrojony w talarki łączymy w rondelku z hibiskusem i ¼ szklanki syropu klonowego. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

2

ŁĄCZYMY RABARBAR Z JOGURTEM I SYROPEM KLONOWYM

Połowę rabarbaru łączymy ze schłodzonym jogurtem naturalnym i pozostałym syropem klonowym.

3

MROZIMY LODY

Rabarbar wymieszany z jogurtem i syropem warstwami przekładamy do pojemnika na zmianę z pozostałą częścią rabarbaru. Wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Co 30 minut wyjmujemy lody i mieszamy.

4

DEKORUJEMY LODY

Przed podaniem posypujemy lody liofilizowanymi malinami i musli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1182,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

47,8 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy