createyourhealth.pl

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku

Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 45 g
limonka - 2 szt.
marchew - 1 szt.
miód - 1 łyżka
groszek, mrożony - 450 g
musztarda - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY GROSZEK:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA:
Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.
3.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.
4.ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA:
Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).
5.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU:
Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.
Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY GROSZEK

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA

Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.

3

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.

4

ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA

Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).

5

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU

Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1585,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

792,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

70,4 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

55,3 g

Podobne przepisy

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl