Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY GROSZEK
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.
PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA
Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.
ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA
Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU
Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1585,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
792,7 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
70,4 g
Błonnik
8 g
Białko
55,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mizeria
Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Smoothie truskawkowo-jabłkowe z miętą
Przygotuj orzeźwiający napój dla całej rodziny – truskawkowo-jabłkowe smoothie z aromatyczną miętą!

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.