Łosoś w sosie cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W GARNKU
zagotowujemy wodę. SOLIMY I WSYPUJEMY: ryż.
GOTUJEMY DO
miękkości. ODCEDZAMY.
FILETY Z ŁOSOSIA
oprószamy solą i pieprzem.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy łososia po 5 minut z każdej strony.
SKÓRKĘ Z CYTRYNY
ścieramy i mieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem.
DODAJEMY JOGURT, POSIEKANY
ząbek czosnku , musztardę i całość miksujemy za pomocą blendera.
STOPNIOWO DOLEWAMY OLIWĘ
z oliwek, aż składniki się połączą.
NA KONIEC DODAJEMY
drobno posiekany rozmaryn i koperek.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ UGOTOWANY
ryż nakładamy na talerze.
NA WIERZCHU KŁADZIEMY
filety z łososia. CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM: sosem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3456 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
864 kcal
Tłuszcz
37,3 g
Węglowodany
80,6 g
Błonnik
48,1 g
Białko
48,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Proste ciasto z truskawkami
Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!