createyourhealth.pl

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita • przepis • składniki • przygotowanie

Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita

Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

chlebek pita - 4 szt.
łosoś filet, bez skóry - 600 g
świeży koperek - 6 g
miód - 1 łyżeczka
musztarda francuska - 2 łyżeczki
kolendra ziarna - 2 łyżeczki
ogórek - 250 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
pomarańcza - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
3.PIECZEMY ŁOSOSIA:
Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).
4.NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA:
Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.
Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

3

PIECZEMY ŁOSOSIA

Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).

4

NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA

Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2655,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

663,8 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

37,9 g

💪

Białko

37,9 g

Podobne przepisy