Makaron chow mein z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MAKARON WKŁADAMY
do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą.
PO OKOŁO 3
minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.
WOŁOWINĘ KROIMY W
niewielkie, cienkie paseczki.
W WOKU, DUŻEJ
patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
miski.
MARCHEWKĘ ORAZ POZBAWIONĄ
gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki.
DO GARNKA, W
którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty.
NASTĘPNIE DODAJEMY PAPRYKĘ
i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty.
NA KONIEC WRZUCAMY
kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia.
WARZYWA ŁĄCZYMY W
misce z mięsem.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju.
WRZUCAMY POSIEKANY CZOSNEK,
mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY
i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut.
JEŚLI TO KONIECZNE,
możemy dodać odrobinę wody.
NA KOŃCU DODAJEMY
przygotowane mięso i warzywa.
MIESZAMY, PODGRZEWAMY JESZCZE
przez chwilę i nakładamy do miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2311,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
577,9 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
61,1 g
Błonnik
27,8 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.