createyourhealth.pl

Szakszuka z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.

Szakszuka z wołowiną

Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowe - 200 g
boczek w plastrach - 100 g
jajko - 5 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
papryka czerwona - 1 szt.
bakłażan - 0,5 szt.
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
ciecierzyca ugotowana - 100 g
cytryna - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
natka pietruszki - 2 gałązki
kmin - 1 łyżeczka
ser cheddar - 100 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Czosnek, cebulę, pietruszkę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a ser w paski.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso. Kiedy zacznie nabierać koloru, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, dodajemy boczek, ponownie mieszamy i smażymy ok. 1-2 minuty. Gotowe mięso przekładamy na chwilę do miski.
3.SMAŻYMY BAKŁAŻANA:
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i kładziemy na nim plastry bakłażana. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plastry bakłażana kroimy w ćwiartki.
4.SMAŻYMY PAPRYKĘ:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiedy będzie gorący, dodajemy paprykę. Doprawiamy ją szczyptą soli i pieprzu i ostrą papryką mieloną. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy przez ok. 1 minutę.
5.KOMPONUJEMY SZAKSZUKĘ:
Do podsmażonej papryki dodajemy mięso, pomidory, bakłażana, skórkę z cytryny, kumin, ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu, papryczkę chili i ⅔ posiekanej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
6.DODAJEMY I GOTUJEMY JAJKA:
W szakszuce robimy delikatne wgłębienia, w które wbijamy jajka. Następnie całość przykrywamy i gotujemy przez ok. 8 minut, aż białka jaj się zetną.
7.PODAJEMY SZAKSZUKĘ:
Na gotową szakszukę nakładamy paski sera, posypujemy ją pozostałą natką pietruszki i podgrzewamy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aby ser się roztopił.
Szakszuka z wołowiną

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Czosnek, cebulę, pietruszkę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a ser w paski.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso. Kiedy zacznie nabierać koloru, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, dodajemy boczek, ponownie mieszamy i smażymy ok. 1-2 minuty. Gotowe mięso przekładamy na chwilę do miski.

3

SMAŻYMY BAKŁAŻANA

Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i kładziemy na nim plastry bakłażana. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plastry bakłażana kroimy w ćwiartki.

4

SMAŻYMY PAPRYKĘ

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiedy będzie gorący, dodajemy paprykę. Doprawiamy ją szczyptą soli i pieprzu i ostrą papryką mieloną. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy przez ok. 1 minutę.

5

KOMPONUJEMY SZAKSZUKĘ

Do podsmażonej papryki dodajemy mięso, pomidory, bakłażana, skórkę z cytryny, kumin, ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu, papryczkę chili i ⅔ posiekanej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

6

DODAJEMY I GOTUJEMY JAJKA

W szakszuce robimy delikatne wgłębienia, w które wbijamy jajka. Następnie całość przykrywamy i gotujemy przez ok. 8 minut, aż białka jaj się zetną.

7

PODAJEMY SZAKSZUKĘ

Na gotową szakszukę nakładamy paski sera, posypujemy ją pozostałą natką pietruszki i podgrzewamy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aby ser się roztopił.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2365,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

23,6 g

🥬

Błonnik

26,3 g

💪

Białko

26,3 g

Podobne przepisy