createyourhealth.pl

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 30 g
papryka czerwona - 1 szt.
kapar - 80 g
świeży koperek - 40 g
oliwa z oliwek - 80 ml
sól - 1 szczypta
łosoś wędzony - 200 g
pomidory krojone z puszki - 150 g
makaron farfalle - 300 g
śmietana 30% - 400 g
ząbek czosnku - 1,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ,:
blachę i papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
220 stopni C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ CZERWONĄ:
obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
4.MAKARON FARFALLE WRZUCAMY:
do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al.
5.DENTE PRZEZ MNIEJ:
więcej 3-4 minuty.
6.NASTĘPNIE ODCEDZAMY I:
przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
7.CUKINIĘ MYJEMY I:
kroimy w plastry o grubości 2-3 mm.
8.1/2 ZĄBKA CZOSNKU:
kroimy w plastry.
9.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki.
11.
CHWILKĘ DUSIMY.
12.W MIĘDZYCZASIE KROIMY:
cebulę w kosteczkę.
13.CUKINIĘ I CZOSNEK:
przekładamy na talerz.
14.NA TEJ SAMEJ:
oliwie smażymy cebulę.
15.WYJMUJEMY PAPRYKĘ Z:
piekarnika (papryka powinna być chrupiąca) i zawijamy ją w folię aluminiową (folia sprawi, że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki).
16.SIEKAMY ZĄBEK CZOSNKU:
i dodajemy do cebuli na patelni.
17.POMIDORY PELATI SIEKAMY:
w drobną kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. MIESZAMY.
18.PAPRYKĘ ODWIJAMY Z:
folii, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
19.DOBRZE ODPAROWANE POMIDORY:
na patelni zalewamy śmietanką (2 kartoniki).
20.OSTRĄ PAPRYCZKĘ KROIMY:
i dodajemy odrobinę do dania.
21.DODAJEMY KAPARY (KILKA:
zostawiamy do dekoracji), paprykę(niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku).
22.GDY SOS SIĘ:
zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu.
23.PLASTRY ŁOSOSIA KROIMY:
na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.
24.MAKRON PRZEKŁADAMY NA:
patelnię z sosem.
25.JAK PODAWAĆ NA:
talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ,

blachę i papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

220 stopni C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ CZERWONĄ

obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

4

MAKARON FARFALLE WRZUCAMY

do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al.

5

DENTE PRZEZ MNIEJ

więcej 3-4 minuty.

6

NASTĘPNIE ODCEDZAMY I

przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

7

CUKINIĘ MYJEMY I

kroimy w plastry o grubości 2-3 mm.

8

1/2 ZĄBKA CZOSNKU

kroimy w plastry.

9

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki.

11

CHWILKĘ DUSIMY.

12

W MIĘDZYCZASIE KROIMY

cebulę w kosteczkę.

13

CUKINIĘ I CZOSNEK

przekładamy na talerz.

14

NA TEJ SAMEJ

oliwie smażymy cebulę.

15

WYJMUJEMY PAPRYKĘ Z

piekarnika (papryka powinna być chrupiąca) i zawijamy ją w folię aluminiową (folia sprawi, że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki).

16

SIEKAMY ZĄBEK CZOSNKU

i dodajemy do cebuli na patelni.

17

POMIDORY PELATI SIEKAMY

w drobną kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. MIESZAMY.

18

PAPRYKĘ ODWIJAMY Z

folii, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

19

DOBRZE ODPAROWANE POMIDORY

na patelni zalewamy śmietanką (2 kartoniki).

20

OSTRĄ PAPRYCZKĘ KROIMY

i dodajemy odrobinę do dania.

21

DODAJEMY KAPARY (KILKA

zostawiamy do dekoracji), paprykę(niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku).

22

GDY SOS SIĘ

zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu.

23

PLASTRY ŁOSOSIA KROIMY

na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.

24

MAKRON PRZEKŁADAMY NA

patelnię z sosem.

25

JAK PODAWAĆ NA

talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3218,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

804,7 kcal

🥑

Tłuszcz

49,9 g

🌾

Węglowodany

72,8 g

🥬

Błonnik

23,9 g

💪

Białko

23,9 g

Podobne przepisy