createyourhealth.pl

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera

Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak mięso z udka - 300 g
olej - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
brokuł - 200 g
papryka czerwona - 1 szt.
makaron konjac - 270 g
sezam czarny - 2 łyżki
szczypiorek - 20 g
woda - 80 ml
ketchup - 50 g
sos sojowy - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Mięso z udek oczyszczamy i kroimy w większą kostkę lub w paski. Przekładamy do miski, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS I WARZYWA:
W miseczce łączymy wodę, ketchup i sos sojowy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, a paprykę kroimy w drobną kostkę.
3.PIECZEMY SKŁADNIKI W AIRFRYERZE:
Dno airfryera wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kurczaka, paprykę i różyczki brokułu. Wlewamy ⅓ sosu i pieczemy przez 9 minut w temperaturze 180°C. Po 5 minutach otwieramy komorę, mieszamy składniki i pieczemy przez kolejne 4 minuty.
4.DODAJEMY MAKARON:
Makaron konjac odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dodajemy go do warzyw i mięsa wraz z pozostałym sosem. Całość mieszamy i pieczemy jeszcze przez 5–6 minut w temp. 180°C, w razie potrzeby mieszając.
5.PODAJEMY DANIE:
Gotowy makaron posypujemy czarnym sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Makaron konjac z kurczakiem z airfryera

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Mięso z udek oczyszczamy i kroimy w większą kostkę lub w paski. Przekładamy do miski, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS I WARZYWA

W miseczce łączymy wodę, ketchup i sos sojowy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, a paprykę kroimy w drobną kostkę.

3

PIECZEMY SKŁADNIKI W AIRFRYERZE

Dno airfryera wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kurczaka, paprykę i różyczki brokułu. Wlewamy ⅓ sosu i pieczemy przez 9 minut w temperaturze 180°C. Po 5 minutach otwieramy komorę, mieszamy składniki i pieczemy przez kolejne 4 minuty.

4

DODAJEMY MAKARON

Makaron konjac odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dodajemy go do warzyw i mięsa wraz z pozostałym sosem. Całość mieszamy i pieczemy jeszcze przez 5–6 minut w temp. 180°C, w razie potrzeby mieszając.

5

PODAJEMY DANIE

Gotowy makaron posypujemy czarnym sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

893 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

446,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

36 g

Podobne przepisy

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl