Life changing bread • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZANIE MOKRYCH SKŁADNIKÓW
Do pojemnika miksującego włożyć olej kokosowy o temperaturze pokojowej i roztapiać go (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 1/60°C. Dodać syrop klonowy i 350 ml wody o temperaturze pokojowej i mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 5.
ŁĄCZENIE MOKRYCH I SUCHYCH SKŁADNIKÓW
Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, nasiona chia, łupiny babki jajowatej i 1 łyżeczkę soli. Mieszać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/1 minuta/prędkość 3. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/30 sekund/prędkość 3.
FORMOWANIE CHLEBA
Formę keksową wyścielić papierem do pieczenia. Masę przekładać porcjami do formy, mocno przyciskając każdą porcję. Ciasto w formie odstawić pod przykryciem na 8 godzin.
PIECZENIE CHLEBA
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Piec chleb 20 minut, wyjąć z formy razem z papierem, umieścić na blasze i piec jeszcze 35 minut. Chleb ostudzić na kratce do ciasta. W szczelnie zamykanej puszce chleb zachowuje świeżość 5 dni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2930,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
244,2 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
15,1 g
Błonnik
4,9 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Ciasto à la 3 Bit
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
Jeśli witalność ma kolor, to na pewno jest to kolor buraka. Przygotuj z niego zdrowy sok z dodatkiem imbiru i jabłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!