createyourhealth.pl

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot) • przepis • składniki • przygotowanie

Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)

Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała z puszki - 240 g
bulion drobiowy - 750 ml
makaron orecchiette - 250 g
marchew - 60 g
natka pietruszki - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
seler naciowy - 60 g
sól - 1 szczypta
kiełbasa Merguez - 400 g
szalotka - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego.Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy 8 sekund/prędkość 6, następnie przełożyć do innego naczynia.
2.PODSMAŻANIE KIEŁBASY:
Kiełbasę wycisnąć z osłonki, rozdrobnić widelcem, włożyć do pojemnika miksującego i smażyć (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/3 minuty.
3.GOTOWANIE I PODANIE MAKARONU:
Do pojemnika wrzucić makaron i zalać wszystko gorącym bulionem drobiowym. Gotować (bez miarki), ustawiwszyobroty w lewo/czas podany na opakowaniu makaronu/110°C/prędkość 1. Jako ochronę przed pryskaniem umieścić na pojemniku wkład do gotowania. Sprawdzić, czy kluski są już ugotowane, jeśli trzeba, gotować potrawę o 2 minuty dłużej.
Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WARZYW

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego.Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy 8 sekund/prędkość 6, następnie przełożyć do innego naczynia.

2

PODSMAŻANIE KIEŁBASY

Kiełbasę wycisnąć z osłonki, rozdrobnić widelcem, włożyć do pojemnika miksującego i smażyć (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/3 minuty.

3

GOTOWANIE I PODANIE MAKARONU

Do pojemnika wrzucić makaron i zalać wszystko gorącym bulionem drobiowym. Gotować (bez miarki), ustawiwszyobroty w lewo/czas podany na opakowaniu makaronu/110°C/prędkość 1. Jako ochronę przed pryskaniem umieścić na pojemniku wkład do gotowania. Sprawdzić, czy kluski są już ugotowane, jeśli trzeba, gotować potrawę o 2 minuty dłużej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2510,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

627,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,8 g

🌾

Węglowodany

56,5 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

31,7 g

Podobne przepisy