Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem • przepis • składniki • przygotowanie
Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!

Czas przygotowania
320 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Do miski przekładamy 8 białek i ubijamy je na sztywną masę, dodając powoli cukier.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy piana zgęstnieje, zmniejszamy obroty miksera do minimum i zaczynamy dodawać stopniowo żółtka.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do masy dodajemy mąkę migdałową, wiórki oraz mak i znowu delikatnie mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.
STUDZIMY CIASTO
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i dajemy mu wystygnąć. Gdy wystygnie, delikatnie podważamy nożem wszystkie brzegi i ściągamy ranty formy. Upieczony biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy rumem.
GOTUJEMY MLEKO
Do rondelka wlewamy połowę mleka i gotujemy je. Do umytej i osuszonej miski dodajemy pozostałe mleko i mieszamy je z budyniem w proszku, cukrami oraz żółtkami.
ŁĄCZYMY MIESZANKĘ Z MLEKIEM
Do zagotowanego mleka delikatnie wlewamy zawartość miski i dalej gotujemy na mniejszym ogniu. Cały czas mieszamy masę, aż zamieni się w gęsty budyń.
DODAJEMY MASŁO
Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do budyniu i całość miksujemy na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
PRZEKŁADAMY MASĘ NA BLAT
Rozkładamy blaty z ciasta na kuchennym blacie. Składamy blachę i wkładamy do niej blat biszkoptowy. Przekładamy na niego masę budyniową i wkładamy je na chwilę do lodówki. Gdy delikatnie stężeje, smarujemy masę konfiturą żurawinową i rozsmarowujemy ją, a następnie pokrywamy kolejną porcją budyniu.
DODAJEMY KOLEJNE WARSTWY
Przykrywamy masę budyniową kolejnym blatem i ponownie smarujemy go masą budyniową. Na sam koniec przykrywamy masę ostatnią porcją masy budyniowej i całość lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut, a w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem dekoracji.
PRZYGOTOWUJEMY ŻURAWINĘ
Przekładamy żurawinę do miseczki i zalewamy ją rumem.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Rondelek myjemy i osuszamy, a następnie wlewamy do niego śmietankę i zagotowujemy ją. Potem kroimy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy ją do śmietanki. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
OZDABIAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy je obficie polewą, a następnie posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Po chwili wykańczamy wszystko płatkami migdałów i żurawiną. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 5 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7762,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1552,4 kcal
Tłuszcz
103,2 g
Węglowodany
129,9 g
Błonnik
6,4 g
Białko
28,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!

Lemon curd
Jeśli przepadasz za intensywnie cytrynowym smakiem, lemon curd to idealna propozycja dla ciebie! Ten gładki, kremowy i niezwykle aromatyczny krem cytrynowy jest idealny do wszelkich wypieków, tostów francuskich i innych słodkości. Przygotowanie lemon curd w domu jest prostsze, niż się wydaje. Poznaj nasz sposób na lemon curd!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!