createyourhealth.pl

Szarpana wieprzowina (pulled pork) • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!

Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!

Czas przygotowania
330 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 6 szt.
cebula - 2 szt.
cebula dymka - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kminek cały - 1 łyżka
mięso wieprzowe łopatka - 1 kg
papryka mielona słodka - 2 łyżki
chili mielone - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
passata pomidorowa - 690 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżki
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY MIĘSO:
Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.
2.PRZESMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI:
Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.
3.NAKŁADAMY MIĘSO NA BAGIETKĘ:
Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.
Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Czas przygotowania

330 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY MIĘSO

Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.

2

PRZESMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI

Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.

3

NAKŁADAMY MIĘSO NA BAGIETKĘ

Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3301,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

550,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

94,8 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Szarpana wieprzowina (pulled pork) - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl