createyourhealth.pl

Malinowa chmurka matcha • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Malinowa chmurka matcha

Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietanka 30% - 330 ml
ser mascarpone - 250 g
cukier puder - 8 łyżek
limonka - 1 szt.
malina - 250 g
zielona herbata matcha - 1,5 łyżeczki
chałka - 4 kromki
masło - 50 g
pieprz czarny -
woda - 0,5 szkl
cukier - 0,5 szkl

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru.
2.GOTUJEMY MALINY W SYROPIE CUKROWYM:
Syrop cukrowy wlewamy na patelnię. Z limonki odkrawamy kawałek skórki i siekamy bardzo drobno. Na patelnię dodajemy posiekaną skórkę, sok z limonki i 2 szczypty pieprzu. Gotujemy kilka minut na patelni, aż syrop zgęstnieje. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i syrop zacznie zmieniać kolor, dodajemy maliny. Chwilę razem gotujemy, uważając, by nie rozgotować malin.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mascarpone przekładamy do jednej miski i rozcieramy z 3-4 łyżkami cukru pudru. Do drugiej miski dodajemy śmietankę i 3-4 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z matchą.
4.SMAŻYMY CHAŁKĘ:
Na patelnię dodajemy około 2 łyżek masła i podgrzewamy, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Chałkę kroimy na kromki i smażymy z obu stron na maśle.
5.PODAJEMY DANIE:
Chałkę przekładamy na talerz, dodajemy maliny w syropie cukrowym i mascarpone ze śmietanką. Gotowe kanapki posypujemy matchą, używając sitka.
Malinowa chmurka matcha

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru.

2

GOTUJEMY MALINY W SYROPIE CUKROWYM

Syrop cukrowy wlewamy na patelnię. Z limonki odkrawamy kawałek skórki i siekamy bardzo drobno. Na patelnię dodajemy posiekaną skórkę, sok z limonki i 2 szczypty pieprzu. Gotujemy kilka minut na patelni, aż syrop zgęstnieje. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i syrop zacznie zmieniać kolor, dodajemy maliny. Chwilę razem gotujemy, uważając, by nie rozgotować malin.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mascarpone przekładamy do jednej miski i rozcieramy z 3-4 łyżkami cukru pudru. Do drugiej miski dodajemy śmietankę i 3-4 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z matchą.

4

SMAŻYMY CHAŁKĘ

Na patelnię dodajemy około 2 łyżek masła i podgrzewamy, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Chałkę kroimy na kromki i smażymy z obu stron na maśle.

5

PODAJEMY DANIE

Chałkę przekładamy na talerz, dodajemy maliny w syropie cukrowym i mascarpone ze śmietanką. Gotowe kanapki posypujemy matchą, używając sitka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2772,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1386 kcal

🥑

Tłuszcz

72,7 g

🌾

Węglowodany

166,5 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy

Malinowa chmurka matcha - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl