createyourhealth.pl

Baba ghanoush • przepis • składniki • przygotowanie

Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!

Baba ghanoush

Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
czosnek główka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pasta sezamowa tahini - 1 łyżka
mięta świeża - 2 g
olej - 2 łyżki
sezam biały - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻANA:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Bakłażana dziurkujemy widelcem z każdej strony lub przekrawamy na pół i nacinamy w kratkę. Obficie posypujemy solą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekładamy bakłażana na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy główkę czosnku. Polewamy warzywa oliwą. Bakłażana oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAHINI:
Sezam prażymy na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił. Przekładamy do blendera i miksujemy, dolewając powoli olej. Im dłużej miksujemy, tym gładsza konsystencja tahini. Gotową pastę zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce.
3.MIKSUJEMY SKŁADNIKI BABA GHANOUSH:
Miąższ upieczonego bakłażana wyciągamy ze skórki. Wkładamy do blendera. Dodajemy 1 łyżkę tahini, paprykę wędzoną, sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz. Czosnek przekrawamy i wyciskamy z niego upieczony miąższ. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
Baba ghanoush

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻANA

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Bakłażana dziurkujemy widelcem z każdej strony lub przekrawamy na pół i nacinamy w kratkę. Obficie posypujemy solą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekładamy bakłażana na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy główkę czosnku. Polewamy warzywa oliwą. Bakłażana oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAHINI

Sezam prażymy na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił. Przekładamy do blendera i miksujemy, dolewając powoli olej. Im dłużej miksujemy, tym gładsza konsystencja tahini. Gotową pastę zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce.

3

MIKSUJEMY SKŁADNIKI BABA GHANOUSH

Miąższ upieczonego bakłażana wyciągamy ze skórki. Wkładamy do blendera. Dodajemy 1 łyżkę tahini, paprykę wędzoną, sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz. Czosnek przekrawamy i wyciskamy z niego upieczony miąższ. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1429,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

71,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5,3 g

🌾

Węglowodany

5,4 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Baba ghanoush - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl