createyourhealth.pl

Muffinki bananowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Muffinki bananowe z czekoladą

Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 150 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada deserowa - 50 g
czekolada mleczna - 50 g
mąka pszenna tortowa - 260 g
banan - 2 szt.
jajko - 3 szt.
cukier - 50 g
kakao - 45 g
sok z cytryny - 1 łyżka
masło - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: wyjmij z lodówki, tak aby w momencie użycia było miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE OBIERAMY BANANY:
i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
3.ZA POMOCĄ MIKSERA:
ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy.
4.
MASŁO ROZTAPIAMY.
5.CZEKOLADĘ MLECZNĄ I:
deserową siekamy na mniejsze kawałki.
6.DO ROZGNIECIONYCH BANANÓW:
dodajemy roztopione masło. MIESZAMY.
7.DO MISKI Z:
bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
8.FORMĘ DO PIECZENIA:
muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
9.MUFFINY PIECZEMY PRZEZ:
mniej więcej 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C).
10.KREM BANANY WRZUCAMY:
do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny.
11.MIKSUJEMY WSZYSTKO ZA:
pomocą ręcznego blendera.
12.ZMIKSOWANE SKŁADNIKI PRZELEWAMY:
do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 83°C (często mieszamy).
13.ODSTAWIAMY W CHŁODNE:
miejsce, a następnie do lodówki.
14.MIĘKKIE MASŁO MIKSUJEMY:
za pomocą miksera.
15.DO DOBRZE NAPOWIETRZONEGO:
masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.
16.KREM PRZEKŁADAMY DO:
rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
17.OSTUDZONE MUFFINKI DEKORUJEMY:
kremem czekoladowo-bananowym (możemy użyć też wszelkiego rodzaju kolorowych posypek do dekoracji lub suszonych owoców).
Muffinki bananowe z czekoladą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: wyjmij z lodówki, tak aby w momencie użycia było miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE OBIERAMY BANANY

i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków.

3

ZA POMOCĄ MIKSERA

ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy.

4

MASŁO ROZTAPIAMY.

5

CZEKOLADĘ MLECZNĄ I

deserową siekamy na mniejsze kawałki.

6

DO ROZGNIECIONYCH BANANÓW

dodajemy roztopione masło. MIESZAMY.

7

DO MISKI Z

bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.

8

FORMĘ DO PIECZENIA

muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.

9

MUFFINY PIECZEMY PRZEZ

mniej więcej 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C).

10

KREM BANANY WRZUCAMY

do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny.

11

MIKSUJEMY WSZYSTKO ZA

pomocą ręcznego blendera.

12

ZMIKSOWANE SKŁADNIKI PRZELEWAMY

do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 83°C (często mieszamy).

13

ODSTAWIAMY W CHŁODNE

miejsce, a następnie do lodówki.

14

MIĘKKIE MASŁO MIKSUJEMY

za pomocą miksera.

15

DO DOBRZE NAPOWIETRZONEGO

masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.

16

KREM PRZEKŁADAMY DO

rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.

17

OSTUDZONE MUFFINKI DEKORUJEMY

kremem czekoladowo-bananowym (możemy użyć też wszelkiego rodzaju kolorowych posypek do dekoracji lub suszonych owoców).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6183,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,7 g

🌾

Węglowodany

58,3 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy