createyourhealth.pl

NALEWKA ŚLIWKOWA • przepis • składniki • przygotowanie

Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!

NALEWKA ŚLIWKOWA

Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 kg
goździki - 2 szt.
cynamon, laska - 3 g
liść laurowy - 1 szt.
spirytus - 500 ml
śliwka - 2 kg
woda - 250 ml
ziele angielskie - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM:
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
2.DOLEWAMY SYROP CUKROWY:
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
3.ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK:
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
NALEWKA ŚLIWKOWA

Liczba porcji

Liczba porcji - 40

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM

Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.

2

DOLEWAMY SYROP CUKROWY

Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.

3

ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK

Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8214,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

205,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy