Nalewka z miodu spadziowego • przepis • składniki • przygotowanie
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z DODATKAMI
Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZELEWAMY NALEWKĘ DO BUTLI
Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6338,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
211,3 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
14 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto o smaku coli
Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!