createyourhealth.pl

Monoporcje korzenne w kształcie choinek • przepis • składniki • przygotowanie

Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Monoporcje korzenne w kształcie choinek

Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka korzenne - 300 g
masło - 50 g
krem z ciasteczek korzennych - 100 g
czekolada mleczna - 300 g
czekolada biała - 100 g
dekoracje cukrowe -

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CIASTECZKA:
Ciasteczka, w kilku partiach, bardzo mocno rozdrabniamy, niemal na pył. Zmiksowane ciasteczka przesypujemy do miski.
2.ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ:
Miękkie masło przekładamy do rondelka i roztapiamy je na niewielkim ogniu. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
3.MIESZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ:
Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszaną z masłem przelewamy do pokruszonych ciasteczek. Następnie do miski dodajemy krem z ciastek korzennych i całość bardzo dokładnie mieszamy.
4.SCHŁADZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ:
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna. Tak przygotowaną masę przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
5.WYCINAMY CHOINKI Z MASY:
Schłodzoną masę wyjmujemy z formy, ogrzewając jej boki, aby swobodnie wyszła z foremki. Następnie masę kroimy na osiem kawałków przypominających choinki, nadziewamy krótsze boki trójkątów na patyczki i przekładamy je na niewielkie kawałki papieru do pieczenia.
6.OBLEWAMY MONOPORCJE CZEKOLADĄ:
Roztopioną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego. Każdą choinkę na patyku podnosimy i wyciskamy w jej miejsce odrobinę czekolady w kształcie choinki. Następnie na czekoladzie ponownie kładziemy choinkę i oblewamy ją z góry czekoladą. Tak przygotowane monoporcje przekładamy na czyste kawałki papieru do pieczenia i schładzamy przez ok. 30 minut w lodówce.
7.DEKORUJEMY CHOINKI:
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego roztopioną białą czekoladę. Schłodzone monoporcje delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą tak, aby wzór przypominał łańcuch choinkowy. Następnie na choinkach robimy kropki z białej czekolady i przyklejamy na nie wybrane dekoracje cukrowe.
Monoporcje korzenne w kształcie choinek

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CIASTECZKA

Ciasteczka, w kilku partiach, bardzo mocno rozdrabniamy, niemal na pył. Zmiksowane ciasteczka przesypujemy do miski.

2

ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ

Miękkie masło przekładamy do rondelka i roztapiamy je na niewielkim ogniu. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

3

MIESZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ

Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszaną z masłem przelewamy do pokruszonych ciasteczek. Następnie do miski dodajemy krem z ciastek korzennych i całość bardzo dokładnie mieszamy.

4

SCHŁADZAMY MASĘ CIASTECZKOWĄ

Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna. Tak przygotowaną masę przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

5

WYCINAMY CHOINKI Z MASY

Schłodzoną masę wyjmujemy z formy, ogrzewając jej boki, aby swobodnie wyszła z foremki. Następnie masę kroimy na osiem kawałków przypominających choinki, nadziewamy krótsze boki trójkątów na patyczki i przekładamy je na niewielkie kawałki papieru do pieczenia.

6

OBLEWAMY MONOPORCJE CZEKOLADĄ

Roztopioną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego. Każdą choinkę na patyku podnosimy i wyciskamy w jej miejsce odrobinę czekolady w kształcie choinki. Następnie na czekoladzie ponownie kładziemy choinkę i oblewamy ją z góry czekoladą. Tak przygotowane monoporcje przekładamy na czyste kawałki papieru do pieczenia i schładzamy przez ok. 30 minut w lodówce.

7

DEKORUJEMY CHOINKI

Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego roztopioną białą czekoladę. Schłodzone monoporcje delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą tak, aby wzór przypominał łańcuch choinkowy. Następnie na choinkach robimy kropki z białej czekolady i przyklejamy na nie wybrane dekoracje cukrowe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5111 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

638,9 kcal

🥑

Tłuszcz

36,8 g

🌾

Węglowodany

70,7 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Monoporcje korzenne w kształcie choinek - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl