createyourhealth.pl

New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim • przepis • składniki • przygotowanie

Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!

New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim

Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka wysokobiałkowa - 300 g
woda - 187 ml
oliwa z oliwek - 10 ml
cukier - 2 g
drożdże świeże - 1,75 g
mozzarella - 350 g
pomidory pelati - 200 g
salami pepperoni - 80 g
koncentrat pomidorowy - 50 g
sól - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.
3.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.
4.DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI:
Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.
5.WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA:
Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.
6.WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI:
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.
7.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.
8.FORMUJEMY CIASTO:
Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.
9.UKŁADAMY SKŁADNIKI:
Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.
10.PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ:
Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.
11.WYPIEKAMY PIZZĘ:
Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.

2

WYRABIAMY CIASTO

Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.

3

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.

4

DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI

Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.

5

WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA

Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.

6

WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.

7

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.

8

FORMUJEMY CIASTO

Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.

9

UKŁADAMY SKŁADNIKI

Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.

10

PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ

Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.

11

WYPIEKAMY PIZZĘ

Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1821,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455,3 kcal

🥑

Tłuszcz

31,7 g

🌾

Węglowodany

14,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

33,7 g

Podobne przepisy