createyourhealth.pl

Wegańskie ciasto Leśny Mech • przepis • składniki • przygotowanie

Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Wegańskie ciasto Leśny Mech

Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
cukier trzcinowy - 150 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 300 g
olej rzepakowy - 75 ml
napój roślinny - 250 ml
Szpinak Baby - 100 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
sól - 0,25 łyżeczki
syrop klonowy - 80 g
wanilia - 3 g
gęsta część mleczka kokosowego - 125 ml
orzech nerkowca - 480 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.
2.BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.
4.PIECZEMY BISZKOPT:
Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW:
Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
6.SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO:
Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.
Wegańskie ciasto Leśny Mech

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.

2

BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.

4

PIECZEMY BISZKOPT

Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW

Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

6

SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO

Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5590,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

698,8 kcal

🥑

Tłuszcz

39,8 g

🌾

Węglowodany

76,2 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy