createyourhealth.pl

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem

Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser kozi - 80 g
olej po suszonych pomidorach - 60 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 3 szczypty
sól - 2 szczypty
pomidor suszony - 285 g
Szpinak Baby - 80 g
jajko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ ZE SZPINAKU:
Liście szpinaku przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Mieszamy. Odstawiamy.
2.ROZTRZEPUJEMY JAJKA:
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą i roztrzepujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej, płynnej masy.
3.SMAŻYMY OMLET (WYBIERZ JEDEN SPOSÓB):
Patelnię natłuszczamy olejem, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika, a następnie rozgrzewamy.
4.WYKŁADAMY POMIDORY I ZWIJAMY OMLET:
Na ściętym omlecie układamy drugą połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Całość doprawiamy pieprzem.
5.WYKŁADAMY SAŁATKĘ I SER:
Pomiędzy rulonami zostawiamy pasek o szerokości ok. 2,5 cm, który następnie wypełniamy pozostałymi dodatkami: podzielonym na mniejsze porcje kozim twarożkiem i szpinakową sałatką z pomidorami. Na warstwie sałatki układamy kolejne porcje koziego twarożku. Całość oprószamy pieprzem.
Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ ZE SZPINAKU

Liście szpinaku przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Mieszamy. Odstawiamy.

2

ROZTRZEPUJEMY JAJKA

Jajka wbijamy do miski i rozbijamy za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą i roztrzepujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej, płynnej masy.

3

SMAŻYMY OMLET (WYBIERZ JEDEN SPOSÓB)

Patelnię natłuszczamy olejem, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika, a następnie rozgrzewamy.

4

WYKŁADAMY POMIDORY I ZWIJAMY OMLET

Na ściętym omlecie układamy drugą połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Całość doprawiamy pieprzem.

5

WYKŁADAMY SAŁATKĘ I SER

Pomiędzy rulonami zostawiamy pasek o szerokości ok. 2,5 cm, który następnie wypełniamy pozostałymi dodatkami: podzielonym na mniejsze porcje kozim twarożkiem i szpinakową sałatką z pomidorami. Na warstwie sałatki układamy kolejne porcje koziego twarożku. Całość oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5816,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,6 kcal

🥑

Tłuszcz

36,7 g

🌾

Węglowodany

25,9 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

36,8 g

Podobne przepisy