createyourhealth.pl

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą

Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula dymka - 2 szt.
szalotka - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
Szpinak Baby - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
śmietana wegańska - 200 g
szparagi zielone - 500 g
natka pietruszki - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
2.DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
3.MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO:
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
5.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZANĄ SŁOMĘ:
Ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
6.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z porcją ziemniaczanej słomy.
Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.

2

DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.

3

MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4

PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO

Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.

5

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZANĄ SŁOMĘ

Ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

6

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z porcją ziemniaczanej słomy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

848,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

848,1 kcal

🥑

Tłuszcz

49,7 g

🌾

Węglowodany

81,6 g

🥬

Błonnik

17,2 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl