Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY MLEKO
Mleko zagotowujemy z miodem.
GOTUJEMY OWSIANKĘ
Do zagotowanego mleka wsypujemy pokrojone w paseczki śliwki oraz płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy – najlepiej na całą noc.
ŁACZYMY JABŁKO Z OWSIANKĄ
Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli chcemy zjeść owsiankę na ciepło, to podgrzewamy ją i dodajemy starte jabłko. Jeżeli na zimno, to od razu dodajemy starte jabłko i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
707,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
353,7 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
69,9 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska pieczona owsianka z orzechami
Kochasz owsianki? Mamy coś dla Ciebie! Pieczona owsianka z orzechami pekan podana z pysznymi sezonowymi owocami. Skusisz się?

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!