createyourhealth.pl

Pajęczynowe pancakes dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Pajęczynowe pancakes dyniowe

Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cynamon - 0,5 łyżeczki
cukier puder - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mleko - 300 ml
puree z dyni - 120 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 6 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI:
W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego mleko, purée z dyni i oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W osobnej misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wymieszane suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi i mieszamy.
4.SMAŻYMY PANCAKES:
Ciasto przelewamy do butelki z dozownikiem. Patelnię delikatnie smarujemy masłem i ją rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto w kształt gwiazdki, a następnie łączymy jej ramiona ze sobą tak, aby gotowy pancake przypominał pajęczynę. Zarumienione z jednej strony naleśniki obracamy i smażymy z drugiej strony. Tak samo robimy kolejne pancakes, aż wykorzystamy całe ciasto.
5.PODAJEMY PANCAKES:
Gotowe pancakes możemy podawać oprószone cukrem pudrem, polane syropem klonowym i z owocami.
Pajęczynowe pancakes dyniowe

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI

W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego mleko, purée z dyni i oliwę. Całość dokładnie mieszamy.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W osobnej misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wymieszane suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi i mieszamy.

4

SMAŻYMY PANCAKES

Ciasto przelewamy do butelki z dozownikiem. Patelnię delikatnie smarujemy masłem i ją rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto w kształt gwiazdki, a następnie łączymy jej ramiona ze sobą tak, aby gotowy pancake przypominał pajęczynę. Zarumienione z jednej strony naleśniki obracamy i smażymy z drugiej strony. Tak samo robimy kolejne pancakes, aż wykorzystamy całe ciasto.

5

PODAJEMY PANCAKES

Gotowe pancakes możemy podawać oprószone cukrem pudrem, polane syropem klonowym i z owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1821,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

54,2 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy