createyourhealth.pl

Szybkie ciasto z jeżynami • przepis • składniki • przygotowanie

Jesz jeżyny? Jeśli nie, to dla takich wypieków jak ten warto zacząć! Przepis Kingi na proste ciasto z jeżynami zawsze dobrze mieć pod ręką w sezonie na te owoce. Pięknie rośnie, domowo smakuje i szybko znika z blaszki. Spróbuj!

Szybkie ciasto z jeżynami

Jesz jeżyny? Jeśli nie, to dla takich wypieków jak ten warto zacząć! Przepis Kingi na proste ciasto z jeżynami zawsze dobrze mieć pod ręką w sezonie na te owoce. Pięknie rośnie, domowo smakuje i szybko znika z blaszki. Spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 160 g
jajko - 1 szt.
masło - 60 g
mąka pszenna - 85 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
mleko - 70 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
jeżyna - 140 g
cukier trzcinowy - 3 łyżki
jogurt grecki - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę łączymy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Całość energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
2.PIECZEMY CIASTO:
Masło przekładamy do blaszki i wstawiamy na kilka chwil do piekarnika, aż całkowicie się rozpuści. Do formy z rozpuszczonym masłem przekładamy przygotowane wcześniej ciasto. Nie mieszamy ciasta. Na wierzchu układamy jeżyny. Owoce obficie posypujemy brązowym cukrem.
3.PODAJEMY CIASTO:
Ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi jeżynami. Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy z jogurtem lub z lodami śmietankowymi.
Szybkie ciasto z jeżynami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę łączymy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Całość energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.

2

PIECZEMY CIASTO

Masło przekładamy do blaszki i wstawiamy na kilka chwil do piekarnika, aż całkowicie się rozpuści. Do formy z rozpuszczonym masłem przekładamy przygotowane wcześniej ciasto. Nie mieszamy ciasta. Na wierzchu układamy jeżyny. Owoce obficie posypujemy brązowym cukrem.

3

PODAJEMY CIASTO

Ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi jeżynami. Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy z jogurtem lub z lodami śmietankowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1686 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

168,6 kcal

🥑

Tłuszcz

6,0 g

🌾

Węglowodany

26,4 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy