createyourhealth.pl

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem

Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 6 szt.
jogurt grecki - 3 łyżki
świeży koperek - 2 łyżki
ogórek - 1 szt.
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
łosoś wędzony - 100 g
olej sezamowy - 0,5 łyżeczki
limonka - 1 szt.
pak choi - 6 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY OGÓRKA I JAJKA:
Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W misce przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem z limonki. Sosem polewamy każdą połówkę kapusty, a następnie dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.
Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY OGÓRKA I JAJKA

Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem z limonki. Sosem polewamy każdą połówkę kapusty, a następnie dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

944,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

157,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

10,4 g

🥬

Błonnik

15 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy