createyourhealth.pl

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą • przepis • składniki • przygotowanie

Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą

Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe schab - 360 g
oliwki czarne - 30 g
cebula - 1 szt.
mozzarella - 1 szt.
por - 1 szt.
jajko - 1 szt.
pomidor suszony - 6 szt.
karczoch serce - 8 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g
ciasto francuskie - 1 szt.
kapar - 3 łyżki
mix sałat - 150 g
masło - 20 g
natka pietruszki - 2 łyżki
ocet winny, biały - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1,5 łyżki
pieczarka - 150 g
sok z cytryny - 25 ml
śmietana 30% - 250 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 200°C (góra i dół) Przygotuj dwie okrągłe foremki do wycinania ciasta o średnicach: 10,5 cm i 7,5 cm, ręcznik papierowy, blachę i papier pergaminowy Przygotuj wcześniej Ciasto francuskie dobrze schłódź w lodówce.
2.PRZYGOTOWANIE SCHŁODZONE CIASTO:
francuskie rozwijamy.
3.ZA POMOCĄ WIĘKSZEJ:
foremki wycinamy 6 kółek (ciasto, które pozostało, podsypujemy mąką, wałkujemy ponownie i wycinamy jeszcze 2 kółka).
4.W 4 Z:
8 kółek wycinamy mniejsze, używając mniejszej foremki.
5.CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO:
lodówki w celu ponownego schłodzenia ciasta.
6.PLASTRY SCHABU MYJEMY:
pod bieżącą woda, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, odcinamy białe błony.
7.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
1,5 łyżki oleju rzepakowego, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
8.GDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry schabu z obu stron (po 1,5-2 minuty na każdą stronę).
9.POR PRZEKRAWAMY, DOKŁADNIE:
myjemy i kroimy w poprzek na mniejsze części (nie za grubo).
10.USMAŻONY SCHAB ZDEJMUJEMY:
z patelni na suchy talerz.
11.NA PATELNI, NA:
której smażylismy schab, przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą, mieszamy.
12.PO 2-3 MINUTACH:
dodajemy 150 g pieczarek, dokładnie umytych i pokrojonych w drobne talarki (same kapelusze).
13.NASTĘPNIE CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY:
niewielką ilością soli, mieszamy i doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny.
14.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
podsmażamy.
15.BOCZEK KROIMY NA:
mniejsze kawałki, wrzucamy na czystą i zimną patelnię, podgrzewamy.
16.DO PRZESMAŻONEGO BOCZKU:
dodajemy niewielką ilość białego octu winnego, chwilę mieszamy, boczek przekładamy na patelnię z porem, cebulą i pieczarkami, chwilę podsmażamy.
17.NA PATELNIĘ DOLEWAMY:
również sok, który schab puscił na talerzu.
18.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
19.JEŚLI FARSZ ZACZNIE:
zbyt mocno się gotować, obniżamy ogień.
20.SCHAB KROIMY, NAJPIERW:
w paski, następnie w kosteczkę i przekładamy do reszty składników na patelnię. POD PATELNIĄ WYŁĄCZAMY: gaz.
21.ŻÓŁTKO JAJA WBIJAMY:
do miseczki, dodajemy niewielką ilość wody, roztrzepujemy widelcem.
22.KRĄŻKI Z CIASTA:
francuskiego wyjmujemy z lodówki. 4 KRĄŻKI WYKŁADAMY: spodem do góry na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
23.KAŻDY KRĄŻEK DOKŁADNIE:
smarujemy żółtkiem z wodą, następnie bierzemy okrąg (który powstał po wycięciu foremką mniejszego kółka), układamy go na posmarowanym wcześniej żółtkiem kole (również spodem do góry).
24.PRZYCISKAMY (PŁATY MUSZĄ:
dobrze do siebie przylegać).
25.CAŁOŚC SMARUJEMY ŻÓŁTKIEM:
z wodą i delikatnie nacinamy kratkę nożem (nie możemy przeciąć ciasta na wylot).
26.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do 200°C (góra i dół) przez mniej więcej 15-20 minut.
27.VOL-AU-VENT WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło.
28.FARSZ PODGRZEWAMY (JEŚLI:
śmietana zupełnie wyparowała, a preferujemy bardziej wilgotny farsz, dodajemy jeszcze niewielką ilość śmietany).
29.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, PRÓBUJEMY:
– i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
30.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki.
31.Z VOL-AU-VENT WYCINAMY:
kapelusze (powinny powstać nam swego rodzaju koszyczki).
32.FARSZ WYKŁADAMY DO:
vol-au-vent, zakrywamy wyciętymi kapeluszami i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
33.KARCZOCHY KROIMY NA:
mniejsze części, suszone pomidory kroimy w paseczki.
34.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sałatę, układamy na niej karczochy, pokrojone w talarki oliwki i suszone pomidory, kapary oraz porwaną na mniejsze części mozzarellę, ponownie karczochy, suszone pomidory oraz sałatę.
35.CAŁOŚĆ POLEWAMY OLIWĄ:
z oliwek i niewielką ilością białego octu winnego.
36.JAK PODAWAĆ VOL-AU-VENT:
podajemy z sałatką.
Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 200°C (góra i dół) Przygotuj dwie okrągłe foremki do wycinania ciasta o średnicach: 10,5 cm i 7,5 cm, ręcznik papierowy, blachę i papier pergaminowy Przygotuj wcześniej Ciasto francuskie dobrze schłódź w lodówce.

2

PRZYGOTOWANIE SCHŁODZONE CIASTO

francuskie rozwijamy.

3

ZA POMOCĄ WIĘKSZEJ

foremki wycinamy 6 kółek (ciasto, które pozostało, podsypujemy mąką, wałkujemy ponownie i wycinamy jeszcze 2 kółka).

4

W 4 Z

8 kółek wycinamy mniejsze, używając mniejszej foremki.

5

CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO

lodówki w celu ponownego schłodzenia ciasta.

6

PLASTRY SCHABU MYJEMY

pod bieżącą woda, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, odcinamy białe błony.

7

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

1,5 łyżki oleju rzepakowego, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

8

GDY MASŁO SIĘ

rozpuści, na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry schabu z obu stron (po 1,5-2 minuty na każdą stronę).

9

POR PRZEKRAWAMY, DOKŁADNIE

myjemy i kroimy w poprzek na mniejsze części (nie za grubo).

10

USMAŻONY SCHAB ZDEJMUJEMY

z patelni na suchy talerz.

11

NA PATELNI, NA

której smażylismy schab, przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą, mieszamy.

12

PO 2-3 MINUTACH

dodajemy 150 g pieczarek, dokładnie umytych i pokrojonych w drobne talarki (same kapelusze).

13

NASTĘPNIE CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY

niewielką ilością soli, mieszamy i doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny.

14

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

podsmażamy.

15

BOCZEK KROIMY NA

mniejsze kawałki, wrzucamy na czystą i zimną patelnię, podgrzewamy.

16

DO PRZESMAŻONEGO BOCZKU

dodajemy niewielką ilość białego octu winnego, chwilę mieszamy, boczek przekładamy na patelnię z porem, cebulą i pieczarkami, chwilę podsmażamy.

17

NA PATELNIĘ DOLEWAMY

również sok, który schab puscił na talerzu.

18

DODAJEMY ŚMIETANĘ.

19

JEŚLI FARSZ ZACZNIE

zbyt mocno się gotować, obniżamy ogień.

20

SCHAB KROIMY, NAJPIERW

w paski, następnie w kosteczkę i przekładamy do reszty składników na patelnię. POD PATELNIĄ WYŁĄCZAMY: gaz.

21

ŻÓŁTKO JAJA WBIJAMY

do miseczki, dodajemy niewielką ilość wody, roztrzepujemy widelcem.

22

KRĄŻKI Z CIASTA

francuskiego wyjmujemy z lodówki. 4 KRĄŻKI WYKŁADAMY: spodem do góry na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.

23

KAŻDY KRĄŻEK DOKŁADNIE

smarujemy żółtkiem z wodą, następnie bierzemy okrąg (który powstał po wycięciu foremką mniejszego kółka), układamy go na posmarowanym wcześniej żółtkiem kole (również spodem do góry).

24

PRZYCISKAMY (PŁATY MUSZĄ

dobrze do siebie przylegać).

25

CAŁOŚC SMARUJEMY ŻÓŁTKIEM

z wodą i delikatnie nacinamy kratkę nożem (nie możemy przeciąć ciasta na wylot).

26

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do 200°C (góra i dół) przez mniej więcej 15-20 minut.

27

VOL-AU-VENT WYCIĄGAMY Z

piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło.

28

FARSZ PODGRZEWAMY (JEŚLI

śmietana zupełnie wyparowała, a preferujemy bardziej wilgotny farsz, dodajemy jeszcze niewielką ilość śmietany).

29

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, PRÓBUJEMY

– i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem.

30

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki.

31

Z VOL-AU-VENT WYCINAMY

kapelusze (powinny powstać nam swego rodzaju koszyczki).

32

FARSZ WYKŁADAMY DO

vol-au-vent, zakrywamy wyciętymi kapeluszami i wkładamy do piekarnika na 5 minut.

33

KARCZOCHY KROIMY NA

mniejsze części, suszone pomidory kroimy w paseczki.

34

NA TALERZ WYKŁADAMY

sałatę, układamy na niej karczochy, pokrojone w talarki oliwki i suszone pomidory, kapary oraz porwaną na mniejsze części mozzarellę, ponownie karczochy, suszone pomidory oraz sałatę.

35

CAŁOŚĆ POLEWAMY OLIWĄ

z oliwek i niewielką ilością białego octu winnego.

36

JAK PODAWAĆ VOL-AU-VENT

podajemy z sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4063,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1015,8 kcal

🥑

Tłuszcz

61 g

🌾

Węglowodany

74 g

🥬

Błonnik

48,2 g

💪

Białko

48,2 g

Podobne przepisy