createyourhealth.pl

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie

Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem

Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidory pelati - 800 g
bakłażan - 2 szt.
mozzarella - 200 g
parmezan tarty - 100 g
oliwa z oliwek - 30 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
bazylia świeża - 6 liści
sól - 4 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek zgnieć nożem, a następnie obierz i drobno pokrój. Bazylię poszatkuj. Bakłażana umyj, a potem pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż warzywo na talerzu i posyp sporą ilością soli, a następnie odstaw na 20 minut, by wydobyć z niego całą gorycz. Po upływie wyznaczonego czasu opłucz go i osusz.
2.SMAŻYMY BAKŁAŻANA:
Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 10 ml) i obsmaż na niej plastry bakłażana z obu stron. Smaż tak długo, aż warzywo nabierze złotego koloru, a potem wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się z niego nadmiaru tłuszczu.
3.SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Na średnim ogniu i reszcie oliwy podsmaż czosnek, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pieprz, sól oraz bazylię, a potem wymieszaj całość. Gotuj przez 20 minut, aż zawarta w pomidorach woda wyparuje. Powinien z tego wyjść dość gęsty sos.
4.KROIMY MOZZARELLĘ:
Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.
5.UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU:
Nabierz chochelką sos pomidorowy i wlej na spód naczynia, a następnie ułóż na nim plastry bakłażana. Warzywo przykryj warstwą z mozzarelli oraz parmezanu. Czynność powtarzaj, aż zapełnisz całe naczynie. To bardzo ważne, żeby ostatnia warstwa kończyła się na serze i była pokryta jego nieco grubszą warstwą.
6.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Wsadź naczynie do piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Ser powinien się roztopić i lekko zbrązowieć. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i daj jej przestygnąć. Po jakichś 5-6 minutach pokrój ją i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek zgnieć nożem, a następnie obierz i drobno pokrój. Bazylię poszatkuj. Bakłażana umyj, a potem pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż warzywo na talerzu i posyp sporą ilością soli, a następnie odstaw na 20 minut, by wydobyć z niego całą gorycz. Po upływie wyznaczonego czasu opłucz go i osusz.

2

SMAŻYMY BAKŁAŻANA

Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 10 ml) i obsmaż na niej plastry bakłażana z obu stron. Smaż tak długo, aż warzywo nabierze złotego koloru, a potem wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się z niego nadmiaru tłuszczu.

3

SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Na średnim ogniu i reszcie oliwy podsmaż czosnek, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pieprz, sól oraz bazylię, a potem wymieszaj całość. Gotuj przez 20 minut, aż zawarta w pomidorach woda wyparuje. Powinien z tego wyjść dość gęsty sos.

4

KROIMY MOZZARELLĘ

Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

5

UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU

Nabierz chochelką sos pomidorowy i wlej na spód naczynia, a następnie ułóż na nim plastry bakłażana. Warzywo przykryj warstwą z mozzarelli oraz parmezanu. Czynność powtarzaj, aż zapełnisz całe naczynie. To bardzo ważne, żeby ostatnia warstwa kończyła się na serze i była pokryta jego nieco grubszą warstwą.

6

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Wsadź naczynie do piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Ser powinien się roztopić i lekko zbrązowieć. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i daj jej przestygnąć. Po jakichś 5-6 minutach pokrój ją i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1543,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl