createyourhealth.pl

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie

Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi

Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 2 szt.
szalotka - 4 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kakao - 2 łyżki
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
rozmaryn świeży - 20 g
wino czerwone - 250 ml
czekolada gorzka - 80 g
jajko - 3 szt.
bułka tarta - 100 g
masło - 60 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 1 l
puree ziemniaczane - 600 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
2.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, by uzyskać konsystencję purée.
3.
Purée przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając.
4.
Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.
5.
Mieszamy aż do momentu, kiedy ziemniaki połączą się z masłem.
6.
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do czystej miski, dodajemy 3 żółtka, dokładnie mieszamy.
7.
Jeśli farsz będzie zbyt miękki, możemy do niego dodać odrobinę mąki.
Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Krokiety ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

2

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, by uzyskać konsystencję purée.

3

Purée przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając.

4

Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.

5

Mieszamy aż do momentu, kiedy ziemniaki połączą się z masłem.

6

Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do czystej miski, dodajemy 3 żółtka, dokładnie mieszamy.

7

Jeśli farsz będzie zbyt miękki, możemy do niego dodać odrobinę mąki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4727,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1182 kcal

🥑

Tłuszcz

56,9 g

🌾

Węglowodany

76,8 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

74,9 g

Podobne przepisy