createyourhealth.pl

Pascha wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.

Pascha wielkanocna

Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 6 szt.
cukier puder - 200 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
śmietana 12% - 4 łyżki
masło - 200 g
pistacje - 100 g
rum - 25 ml
ser twaróg tłusty - 1 kg
bakalie - 200 g
daktyle suszone - 30 g
morele suszone - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA:
ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
2.ODSTAW DO:
wystudzenia.
3.UGOTOWANE ŻÓŁTKA ODDZIEL:
od białek.
4.PRZYGOTOWANIE TWARÓG MIELEMY:
(jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany).
5.UGOTOWANE NA TWARDO:
żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
6.CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY ZE:
zmielonym twarogiem.
7.DO MASY DODAJEMY:
pokrojone w kostkę suszone morele, posiekane pistacje, posiekane bakalie oraz rum.
8.WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
mieszamy.
9.JEŻELI MASA BĘDZIE:
zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.
10.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
formy na paschę lub na sito wyłożone czystą ściereczką i odsączamy.
11.NASTĘPNIE PASCHĘ WSTAWIAMY:
do lodówki, najlepiej na całą noc.
12.PO WYJĘCIU Z:
lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami.
Pascha wielkanocna

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA

ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

2

ODSTAW DO

wystudzenia.

3

UGOTOWANE ŻÓŁTKA ODDZIEL

od białek.

4

PRZYGOTOWANIE TWARÓG MIELEMY

(jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany).

5

UGOTOWANE NA TWARDO

żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

6

CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY ZE

zmielonym twarogiem.

7

DO MASY DODAJEMY

pokrojone w kostkę suszone morele, posiekane pistacje, posiekane bakalie oraz rum.

8

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

mieszamy.

9

JEŻELI MASA BĘDZIE

zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.

10

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

formy na paschę lub na sito wyłożone czystą ściereczką i odsączamy.

11

NASTĘPNIE PASCHĘ WSTAWIAMY

do lodówki, najlepiej na całą noc.

12

PO WYJĘCIU Z

lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4923,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

410,3 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy