createyourhealth.pl

Pasta jajeczna z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Pasta jajeczna z awokado

Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 4 szt.
majonez - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
bagietka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka czerwona - 0,5 szt.
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI PASTY:
Jajka kroimy w grubą kostkę, paprykę i czerwoną cebulę w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Do awokado dodajemy kolejno pokrojone wcześniej składniki: cebulę, paprykę, jajko i czosnek. Dodajemy majonez i drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy, by smaki się połączyły.
3.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wzdłuż na pół. Skrapiamy oliwą. Podpiekamy na suchej patelni, aż zrobią się chrupiące i brązowe.
4.PODAJEMY GRZANKI Z PASTĄ:
Pastę jajeczną układamy na ciepłych grzankach. Dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paski i ulubionymi ziołami. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą.
Pasta jajeczna z awokado

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI PASTY

Jajka kroimy w grubą kostkę, paprykę i czerwoną cebulę w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Do awokado dodajemy kolejno pokrojone wcześniej składniki: cebulę, paprykę, jajko i czosnek. Dodajemy majonez i drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy, by smaki się połączyły.

3

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wzdłuż na pół. Skrapiamy oliwą. Podpiekamy na suchej patelni, aż zrobią się chrupiące i brązowe.

4

PODAJEMY GRZANKI Z PASTĄ

Pastę jajeczną układamy na ciepłych grzankach. Dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paski i ulubionymi ziołami. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2020,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

25,7 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy

Pasta jajeczna z awokado - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl