createyourhealth.pl

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką

Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
kapusta czerwona - 0,5 szt.
kluski na parze - 270 g
goździki - 6 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
cynamon, laska - 9 g
limonka - 2 szt.
majonez - 3 łyżki
miód - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pistacje - 50 g
sok jabłkowy - 100 ml
sos sojowy - 1 łyżka
sos sriracha - 3 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
kolendra świeża - 45 g
kaczka udko - 1000 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY MIĘSO KACZKI:
Przestudzone mięso kaczki oddzielamy od kości i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Część kolendry drobno siekamy i dodajemy do kaczki. Ostrą papryczkę kroimy w małe plasterki i również dodajemy do kaczki. Dodajemy otartą na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i ok. 1,5 łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
2.DOPRAWIAMY CZERWONĄ KAPUSTĘ:
Czerwoną kapustę szatkujemy drobno do miski. Dodajemy sok z limonki i 1 łyżeczkę skórki otartej z limonki, miód, sok jabłkowy i oliwę. Całość mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez, pozostałą część soku z limonki i sos sriracha mieszamy w miseczce.
4.GOTUJEMY PYZY:
Pyzy przekrawamy tak, jak bułki do hamburgerów. Koszyk do parowania układamy na garnku z wodą tak, aby jego dno nie dotykało wody. Pergamin smarujemy olejem i wykładamy nim koszyk. W środku układamy pyzy. Gotujemy na parze ok. 10 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Jabłka i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry. Pistacje pozbawione łupinek prażymy na suchej patelni i kruszymy za pomocą noża. Kroimy papryczkę, przekrawamy drugą limonkę na ćwiartki, pozostałą kolendrę ścinamy. Wszystko układamy na desce.
6.SKŁADAMY PYZY:
Wyjmujemy ugotowane pyzy z koszyka. Każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodzie układamy 2 łyżki kaczki. Na to nakładamy czerwoną kapustę i dodatki według uznania, np. kawałki jabłka, pistacje, cebulę, kolendrę. Skrapiamy całość sokiem z limonki i przykrywamy górną częścią pyzy. Zabezpieczamy wykałaczkami do burgerów.
Wielkopolski street food – pyzy z kaczką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY MIĘSO KACZKI

Przestudzone mięso kaczki oddzielamy od kości i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Część kolendry drobno siekamy i dodajemy do kaczki. Ostrą papryczkę kroimy w małe plasterki i również dodajemy do kaczki. Dodajemy otartą na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i ok. 1,5 łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.

2

DOPRAWIAMY CZERWONĄ KAPUSTĘ

Czerwoną kapustę szatkujemy drobno do miski. Dodajemy sok z limonki i 1 łyżeczkę skórki otartej z limonki, miód, sok jabłkowy i oliwę. Całość mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez, pozostałą część soku z limonki i sos sriracha mieszamy w miseczce.

4

GOTUJEMY PYZY

Pyzy przekrawamy tak, jak bułki do hamburgerów. Koszyk do parowania układamy na garnku z wodą tak, aby jego dno nie dotykało wody. Pergamin smarujemy olejem i wykładamy nim koszyk. W środku układamy pyzy. Gotujemy na parze ok. 10 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Jabłka i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry. Pistacje pozbawione łupinek prażymy na suchej patelni i kruszymy za pomocą noża. Kroimy papryczkę, przekrawamy drugą limonkę na ćwiartki, pozostałą kolendrę ścinamy. Wszystko układamy na desce.

6

SKŁADAMY PYZY

Wyjmujemy ugotowane pyzy z koszyka. Każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodzie układamy 2 łyżki kaczki. Na to nakładamy czerwoną kapustę i dodatki według uznania, np. kawałki jabłka, pistacje, cebulę, kolendrę. Skrapiamy całość sokiem z limonki i przykrywamy górną częścią pyzy. Zabezpieczamy wykałaczkami do burgerów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4246,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1061,6 kcal

🥑

Tłuszcz

49,6 g

🌾

Węglowodany

75,2 g

🥬

Błonnik

78,3 g

💪

Białko

78,3 g

Podobne przepisy